تاثیر خواب بر سلامت روان چیست؟
خواب و سلامت روان ارتباط نزدیکی با هم دارند، به گونه ای که کمبود خواب می تواند تاثیر مستقیمی روی سلامت روان داشته باشد. اما حقیقت این است که شاید بسیاری از ما به طور کامل با تاثیر خواب بر سلامت روان آشنا نباشیم. در این مطلب با ما همراه شوید تا با این تاثیرات آشنا شوید.
تاثیر خواب بر سلامت روان
همان طور که می دانید، بی خوابی سلامت جسمی و روحی را تحت تاثیر قرار می دهد، اما شاید با تاثیر خواب بر سلامت روان چندان آشنا نباشید.
افرادی که دچار اختلالاتی در سلامت روان باشد، بیشتر در معرض خطرات و آسیب های بی خوابی شبانه بر سلامت روان خواهند بود، اما این بدان معنی نیست که سایر افراد از این مشکلات در امان خواهند بود.
هر ۹۰ دقیقه یک انسان با چرخه خواب سالم، دو نوع سیکل را در خواب تجربه می کند. در مرحله آرام خواب، فرد طی چهار مرحله به خوابی عمیق می رسد. دمای بدن افت می کند، عضلات شل می شوند و ضربان قلب و تنفس کند می شود. عمیق ترین مرحله خواب آرام باعث ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی می شود که به تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
سیکل دیگر خواب، REM نام دارد و دوره ای است که افراد در آن خواب می بینند. در این دوره دمای بدن، فشار خون، ضربان قلب و تنفس به میزان اندازه گیری شده در افراد بیدار خواهد بود. مطالعات نشان می دهد که خواب REM باعث تقویت یادگیری و حافظه می شود و به صورت های پیچیده ای به سلامت عاطفی کمک می کند.
با وجود آنکه دانشمندان بر آنند تا بتوانند تمامی ساز و کارهای خواب را دریابند، اما آن ها تا به امروز توانسته اند به جنبه های مختلف تاثیر خواب بر سلامت روان دست یابند. خواب بر انتقال دهنده های عصبی و هورمون های استرس تاثیر می گذارد و کمبود خواب می تواند بر آن ها اثرات سو گذاشته و سبب تخریب آن ها گردد. از سوی دیگر کم خوابی باعث اختلال در تفکر و تنظیم عواطف می شود. به این ترتیب، بی خوابی ممکن است اثرات اختلالات روانپزشکی را تقویت کرده و حتی روی تصحیح اختلالات برعکس عمل کند.
مطالعات انجام شده با استفاده از روش ها و جمعیت های مختلف نشان می دهد که ۶۵٪ تا ۹۰٪ از بیماران بالغ مبتلا به افسردگی اساسی و حدود ۹۰٪ از کودکان مبتلا به این اختلال، به نوعی با مشکلات خواب دست و پنجه نرم می کنند.
اختلال دو قطبی
مطالعات انجام شده در جمعیت های مختلف نشان می دهد که ۶۹٪ تا ۹۹٪ از بیمارانی که بی خوابی را تجربه می کنند و یا نیاز کمتری به خواب دارند، به اختلال دو قطبی دچار می شوند. با این حال، مطالعات در خصوص اختلالات دو قطبی نشان می دهد که ۲۳٪ تا ۷۸٪ از بیماران بیش از حد می خوابند (هایپرسومنی)، در حالی که برخی دیگر ممکن است به طور کلی نتوانند به خواب فرو روند. در هر دو صورت می توان تاثیر خواب بر سلامت روان را ببنیم.
اختلالات اضطرابی
مشکلات مربوط به خواب می تواند به میزان ۵۰ درصد سبب بروی اختلالات اضطرابی شود. این اختلال می تواند به شکل فوبیا، استرس های زیاد، هراس و وسواس نمود پیدا کند. این اختلال می تواند در کودکان نیز رخ دهد. یک مطالعه آزمایشگاهی از تاثیر خواب بر سلامت روان نشان داد که جوانان مبتلا به اختلال اضطراب در مقایسه با سایر افراد، خواب طولانی تری و خواب عمیق تری دارند.
بیش فعالی
مشکلات مختلف مربوط به خواب ۲۵ تا ۵۰ درصد کودکان مبتلا به ADHD را تحت تأثیر قرار می دهد. مشکلات معمولی عبارتند از: مشکل در به خواب رفتن، کم خوابیدن و یا بی خوابی. از این رو مشکلات مربوط به خواب می تواند بیماری های بیش فعالی را تشدید کرده و از سوی دیگر سبب سندروم پاهای بی قرار نیز شود.
همان طور که خواندید، تاثیر خواب بر سلامت روان می تواند بسیار گسترده باشد. البته که دانشمندان همچنان در حال بررسی تاثیرات مختلف خواب بر سلامت جسم و روان هستند. اما در کل باید بدانید که برای داشتن و تجربه زندگی سالم، باید برنامه ریزی درستی برای خواب کافی و خوب داشته باشید. بی خوابی و بدخوابی و در کل تمامی اختلالات خواب، می تواند تمامی مشکلات جسمی و روانی را تشدید کرده و بر درمان آن ها تاثیر سویی گذارد.