۸ روش آسان درمان بی خوابی و دلایل آن
بهترین روش های درمان بی خوابی
بی خوابی یکی از مشکلات و اختلالات آزاردهنده ای است که در صورت ابتلا به آن، کل ریتم زندگی تحت تاثیر قرار گرفته و قادر به داشتن زندگی روزمره خود با کیفیت سابق نخواهید بود. از این روی جای دارد که با روش های درمان بی خوابی آشنا شده و این روش ها را برای خود یا هر یک از نزدیکانتان که از اختلال بی خوابی رنج می برد، به کار گیرید.
درمان بی خوابی
برای داشتن بهترین روش درمان بی خوابی، ابتدا باید نسبت به دلایل آن شناخت پیدا کرد. به واقع پیش از آن که بدانیم بی خوابی در یک شخص به چه دلیلی شکل پیدا کرده است، درمان آن کمی پیچیده و دشوار خواهد بود. به طور کلی بی خوابی را به سه گروه گذرا، حاد و مزمن تقسیم بندی می کنند. همان طور که انتظار دارید این سه گروه به ترتیب شدت و طولانی مدت بودن، رده بندی شده اند.
در هر یک از انواع بی خوابی که گفته شد، نخستین گام درمانی آن، حذف عوامل است. به طور مثال اگر برخی استرس ها موجب بی خوابی شما شده اند، خوب است که در ساعات پیش از خواب، به آن عوامل فکر نکرده و افکار منفی را از ذهن خود دور سازید. تمرینات آرامش بخش و خواندن چند صفحه از یک کتاب آرامش بخش نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد.
اما در مورد بی خوابی های حاد و مزمن، باید از روش های جدی تری کمک بگیرید که در ادامه به آن ها می پردازیم.
۱. درمان بی خوابی با حذف نوشیدنی های کافئین دار پیش از ساعت خواب
با حذف نوشیدنی های کافئین دار پیش از ساعت خواب، کمک بزرگی به خود خواهید کرد. برخی از ما عادت داریم که ساعتی پیش از خواب یک فنجان قهوه یا چای نوشیده و پس از آن برای خواب آماده می شویم. در حالی که نوشیدن این نوشیدنی های گرم کافئین دار، بدن را برای بیداری بیشتر آماده ساخته و شانس خوابیدن را به شدت کم می کنند. بنابراین لازم است که نوشیدن قهوه را تا چند ساعت قبل از خواب، متوقف سازید.
۲. انجام مدیتیشن پیش از خواب
هر گونه عمل آرامش بخش پیش از ساعت خواب، به داشتن خوابی راحت و به واقع زودتر خوابیدن شما، کمک خواهد کرد. می توانید ساده ترین اعمال مدیتیشن و یا حتی یوگا را پیش از خواب انجام داده و خوابی راحت تر را تجربه کنید.
۳. دوش آب گرم
دوش آب گرم معجزه می کند. کافی است که تنها یک بار این فرمول را برای داشتن خوابی راحت و سریع، امتحان کنید. زیر دوش آب گرم رفته و اجازه بدهید تا قطرات آب روی تمام سطح بدن شما جاری شوند. چند دقیقه قرار گرفتن زیر دوش آب گرم یا حتی استراحت در وان آب داغ، اعصاب بدن را برای به خواب رفتن آماده خواهد ساخت.
۳. سرکه سیب و عسل برای درمان بی خوابی
سرکه سیب و عسل هر یک به نوعی به خواب آلودگی و داشتن خوابی راحت در فرد، کمک می کنند. اسیدهای آمینه موجود در سرکه سیب، اسیدهای چرب را در بدن تجزیه کرده و موجب آزاد شدن تریپتوفان که ماده ای خواب آور است، می شوند. از طرفی دیگر عسل (البته عسل طبیعی)، ترشح انسولین را افزایش داده و با ترشح افزون تر سروتونین، خواب آلودگی به همراه می آورد. به علاوه میل کردن این مخلوط به همراه آب ولرم، باعث تمدد اعصاب شده و خوابی آرام تر و دلچسب تر را تجربه خواهید کرد.
۴. شیر گرم
نوشیدن یک لیوان شیر گرم شده، یک ساعت پیش از زمان خواب، به شما کمک می کند تا خواب آلوده شده و در ضمن خوابی آسوده تر را تجربه کنید. جالب است بدانید که شیر حاوی ماده ای به نام تریپتوفان است که اثر خواب آوری داشته و به صورت طبیعی به شما حس خواب آلودگی القا می کند. (البته میوه موز نیز همین ماده را دارد و به همین سبب میل کردن یک موز پیش از خواب هم، کمک کننده خواهد بود.
۵. حذف عوامل مزاحم
این عوامل کدامند؟ تصورش را بکنید که برای خواب به تختخواب خود رفته و گوشی موبایلتان نیز کنار شما قرار دارد. با صدای نوتیفیکیشن اول، گوشی را برداشته و در پس آن پیام های دیگر و چرخی در اینستاگرام و غیره، ردیف خواهند شد. به این صورت به راحتی پالس های نخستین خواب آلودگی را از بین برده و اصلا دور از انتظار نیست که ساعت ها بی خوابی به سراغتان بیاید. بنابراین لازم است که وقتی برای خواب آماده می شوید، تمام فاکتورهایی که موجب حواس پرتی می شوند را خاموش کرده و کنار بگذارید. گوشی موبایل، تلویزیون، رادیو و غیره را خاموش کرده و اجازه دهید تا اعصاب بدن شما در آرامش و رهایی کامل قرار بگیرد.
۶. اجتناب از خوردن غذاهای سنگین برای درمان بی خوابی
تا چند ساعت پیش از وقت خواب خود، از خوردن وعده های غذایی سنگین، پرهیز کنید. غذاهای پرچرب و سنگین، به اختلالات خواب منجر شده و از خوابیدن شما جلوگیری به عمل می آورند. حتی اگر موفق به خوابیدن شوید، با چنین سبد تغذیه شبانه ای، خوابی آسوده و آرام را پشت سر نخواهید گذاشت.
۷. درمان بی خوابی با تنظیم برنامه خواب
برای درمان بی خوابی باید به ساعت بدن خود توجه کافی نمایید. یکی از علل جدی بی خوابی در افراد که شاید ساده ترین آن ها نیز باشد، به هم خوردن ریتم ساعت بدن است. اگر برای مدتی ساعت خواب شما از برنامه خود خارج شده و هر شب در ساعت متفاوتی برای خواب به تختخواب خود مراجعه کنید، عجیب نیست که پس از مدتی با اختلالات خواب و بی خوابی روبرو شوید. به این صورت ساعت بدن شما، زمان خواب را گم کرده و احیانا در ساعتی که باید برای به خواب رفتن آمادگی داشته باشد، روی وضعیت دیگری تنظیم خواهد بود.
برای رفع این مورد باید، رفته رفته ساعت بدن خود را تنظیم کنید. اتاق خواب را به محلی تنها برای خوابیدن تبدیل سازید. استفاده از اتاق خواب برای انجام امور دیگر باعث می شود که زمان خواب نیز، آن قدرها از حس قرار گرفتن در این فضا، تحت تاثیر قرار نگیرید. هر شب در ساعتی مشخص که از پیش برای به خواب رفتن خود، در نظر گرفته اید؛ به اتاق خواب رفته و برای خوابیدن آماده شوید.
در صورتی که موفق به خوابیدن نشدید، از ماندن بیشتر در تختخواب و اتاق خواب خودداری کرده و حتما بیرون بیایید. در این فاصله به انجام اعمالی آرامش بخشی بپردازید. به طور مثال به یک موسیقی آرامش بخش گوش کنید و یا یک دمنوش (غیر انرژی زا) بنوشید. سپس دوباره به تختخواب رفته و فرآیند خواب را امتحان کنید. به یاد داشته باشید که به ماندن در رختخواب و تلاش برای خوابیدن به اجبار، نه تنها به خواب شما کمکی نخواهد کرد، بلکه بدتر موجب بی خوابی و بدخوابی خواهد شد.
یک تذکر جدی: هرگز برای خوابیدن به سراغ داروهای خواب آور نروید. این داروها برای مدت زمان کوتاهی به خواب شما کمک کرده و پس از آن در مقابل آن ها مصونیت پیدا خواهید کرد. به یاد داشته باشید که مداخلات پزشکی، تنها در بی خوابی های به شدت حاد و در صورت صلاحدید پزشک مجرب، توصیه می شود.
دلایل بی خوابی
اما پیشتر گفتیم که یکی از اصلی ترین روش های درمان بی خوابی، کشف دلایل ابتلا و رفع آن است. اصلی ترین دلایل بی خوابی عبارتند از:
- استرس ها و اضطراب های روحی
- مشکلات خانوادگی و کاری
- مصرف مواد مخدر و دخانیات
- چاقی و اضافه وزن
- خوردن وعده های غذایی سنگین
- نوشیدن چای و قهوه پیش از خواب
- ضربه های روحی و عاطفی سنگین
- برخی از بیماری ها
- مصرف بعضی از داروها
- تغییر فصل