۱۰ مورد از عوارض بی خوابی بر بدن
خستگی و بی خوابی می تواند به دلایل مختلفی به وجود آید اما به هر دلیلی که باشد می تواند تاثیرات خطرناکی بر بدن ما بگذارد چراکه خواب مانند نفس کشیدن، نیازی اساسی برای برای انسان است وانسان بدون خواب نمی تواند مدت زیادی زنده بماند پس توصیه می شود در صورتی که با این مشکل مواجه هستید حتما برای درمان قطعی آن اقدام کنید و علت بی خوابی را پیدا کرده و آن را درمان کنید. در ادامه به چندی از عوارض بی خوابی بر سلامت انسان خواهیم پرداخت.
۱. عوارض بی خوابی بر مقاومت بدن
سیستم دفاعی بدن، وظیفه مبارزه با انواع باکتری ها و به بیان بهتر میکروارگانیسم ها را دارا است، بطوریکه حتی در صورت زخمی شدن نقطه ای از بدن و ایجاد زخم، سیستم دفاعی قادر است از نفوذ میکروب ها به بدن از ناحیه ی آسیب دیده و ایجاد عفونت جلوگیری کند. حال در صورت بی خوابی حتی برای یک شب، سیستم دفاعی بدن به اندازه ای ضعیف می شود که تا حدودی قدرت آن برای مبارزه با باکتری ها از بین می رود که طبیعتا کاهش مقاومت بدن خود زمینه ساز مبتلا شدن به بیماری های متعدد است و این از عوارض بی خوابی است.
۲. افزایش احتمال بیماری قلبی از دیگر عوارض کم خوابی
تحقیقات نشان داده اند که بی خوابی و خواب کمتر ۷ الی ۹ ساعت در سنین بین ۱۸ تا ۶۵ سال، می تواند باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب شود که این خود می تواند زمینه ساز بیماری های قلبی شود.
۳. عدم تمرکز و حواس پرتی، از دیگر عوارض بی خوابی بر بدن
انجام اموری نظیر مطالعه یا گوش دادن به توضیحات استاد در کلاس درس که نیازمند تمرکز است، با خواب فرد ارتباط مستقیمی دارد. دانشمندان براین موضوع تاکید دارند که در صورت بی خوابی، فرد باید در انتظار مشکلاتی نظیر نبود تمرکز و حواس پرتی باشند. عدم تمرکز از جمله عوارض بی خوابی در نوجوانان است که در پروسه یادگیری آن ها اختلال ایجاد خواهد کرد .
۴. تاثیر بی خوابی و کم خوابی بر مشکلات گوارشی
همانطور که اشاره شد، کم خوابی می تواند بر بیماری های گوارشی تاثیر گذار باشد. از جمله این بیماری ها می توان به بیماری سندروم التهاب روده اشاره کرد به طوری که باید در نظر داشت اختلالات خواب می تواند علایم این بیماری را افزایش دهد و در صورت تکرر کم خوابی این بیماری شدیدتر خواهد شد.
۵. عوارض بی خوابی و کم خوابی بر افسردگی و کاهش روحیه
کم خوابی، در صورتی که طی مدت زمانی ادامه پیدا کند می تواند منجر به افسردگی شود. در یک نظرسنجی معلوم شده است، افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب به احتمال زیاد کمتر از ۶ ساعت در شب میخوابند. بیخوابی اغلب یکی از نخستین علائم افسردگی محسوب می شود. به علاوه، بیخوابی و افسردگی یکدیگر را تقویت میکنند به این معنی که بی خوابی می تواند افسردگی را شدیدتر کند و افسردگی باعث اختلال خواب خواهد شد.
۶. دیابت، از دیگر عوارض خطرناک بی خوابی
بهتر است بدانید که کم خوابی و و بی خوابی های شبانه می تواند منجر به ایجاد مقاومت در برابر انسولین و در نتیجه مبتلا شدن به بیماری دیابت نوع دوم شود. براساس تحقیقات انجام شده روی نوجوانان، مشخص شده که تغییرات برای بالا بردن میزان خواب افراد خطر ابتلا به بیماری دیابت را کاهش می دهد. همچنین باید به این موضوع اشاره کرد که با وجود رعایت رژیم غذایی، در صورت مداومت در کم خوابی خطر ابتلا به بیماری دیابت افزایش پیدا می کند.
۷. افزایش وزن از دیگر عوارض کم خوابی
کم خوابی باعث می شود که تعادل و تنظیم هورمون ها به هم بریزد و این مساله به نوبه خود می تواند باعث افزایش اشتها و افزایش تمایل ما برای مصرف غذاهایی با کالری بالا شود. در نتیجه فرد ممکن است دچار اضافه وزن و چاقی شود که این مساله برای سلامت انسان بسیار تاثیر گذار است.
۸. عوارض بی خوابی بر مغز
بی خوابی و نداشتن خواب کافی موجب می شود که بستر مناسب برای استراحت مغز فراهم نشود و این مساله باعث عوارضی از جمله ضعف، خستگی و پیری مغز خواهد شد. باید توجه داشته باشید که برای افراد بالای ۶۰ سال عوارض بی خوابی بر مغز جدی تر است.
همچنین باید عوارض کم خوابی بر مغز نوجوانان را نیز بشدت جدی گرفت چراکه فقدان خواب به ویژه زمانی که به یک پدیده مزمن تبدیل میشود میتواند در دراز مدت عواقبی در تشکیل مدارات مغزی برجای بگذارد. نوجوانی دورهای بسیار حساس از رشد است که در طول آن مغز به طور قابل توجه تغییر میکند. در این دوره مدارات مغزی دوباره قالب ریزی میشوند و کم خوابی موجب میشود که بسیاری از سلول های عصبی جدید مغز حذف شوند.
۹. تاثیر بی خوابی بر بد خلقی
براساس تحقیقات انجام شده، بد خلقی از جمله موارد مشهودی است که بی خوابی بر افراد می گذارد، این موضوع را می توان از شکایات متعدد اطرافیان افرادی که کمتر از میزان طبیعی می خوابند، مشاهده کرد. این محققان شماری از افراد کم خواب را زیر ذره بین قرار داده اند و به این نتیجه رسیده اند که این افراد در برابر برخی مسائل واکنش تندتری نشان می دهند. برای مثال می توان به ایجاد مزاحمت در زمانی اشاره کرد که این افراد مشغول کار هستند. خصوصا افرادی که خودسرانه قرص خواب آور مصرف می کنند ممکن است بدخلق تر و عصبی تر باشند در نتیجه توجه داشته باشید که مصرف خود سرانه داروهای خواب آور از جمله قرص دیازپام می تواند نه تنها بر جسم بلکه بر روان ما تاثیر چشم گیر بگذارد.
۱۰. عوارض بد خوابی زنان باردار بر جنین
اگر کم خوابی فرد باردار روی توانایی و عملکرد او تاثیر بگذارد، سلامتی جنین به خطر خواهد افتاد، اگر به هنگام رانندگی خوابتان ببرد و یا خستگی زیاد، منجر به تلو تلو خوردن و یا افتادن شود، جنین باید بهای آن را بپردازد، پس خواب کافی در دوران بارداری مسالهای بسیار مهم است.
به علاوه تحقیقات نشان داده که زنانی که در طول ماه آخر بارداری کمتر از شش ساعت در روز می خوابند بیشتر احتمال دارد که زایمانشان طولانی تر و حتی به شکل سزارین باشد، اما زنانی که هفت ساعت یا بیشتر می خوابند، این احتمال در آنها کمتر است، بنابراین بهتر است سعی شود تا جایی که ممکن است خواب به اندازه کافی باشد، چرا که بعد از تولد نوزاد دیگر فرصتی برای خواب نخواهید داشت.
داروهای خواب آور و درمان بی خوابی
برای همه ما به احتمال زیاد پیش آمده که بی خواب شده باشیم اما در صورتی که این بی خوابی های شبانه استمرار پیدا کند و زندگی شما را مختل کند، بهتر است به روانپزشک مراجعه کنید زیرا همان طور که ذکر شد، بی خوابی مستمر می تواند به بدن آسیب برساند اما باید توجه داشته باشید که از مصرف خودسرانه قرص خواب آور پرهیز کنید چراکه ممکن است عوارض خطرناکی داشته باشد و در ضمن باید توجه داشت که داروهای خواب آور بهتر است طبق نظر پزشک و در بازه زمانی مشخص مصرف شود.