۵ نوع اختلال خواب و راه های درمان آن
اختلال خواب شرایطی است که بر داشتن خوابی راحت تاثیر میگذارد و طبیعتا هنگامی که این مشکل به طور منظم رخ می دهد بر توانایی ما برای انجام فعالیت های روزانه تاثیر مهمی می گذارد و باعث بی قراری و ایجاد تنش می شود. پس از دلایل خواب زیاد و یا کم خوابی میتوان به اختلالات خواب اشاره کرد.
علائم اختلال خواب
با توجه به نوع اختلال خواب، علائم آن نیز طبیعتا متفاوت خواهد بود خصوصا اینکه ممکن است این اختلال در خواب در اثر یک بیماری خاص به وجود آمده باشد، ما در اینجا به علائم کلی اختلال خواب می پردازیم که عبارتند از:
احساس خستگی در طول روز
نیاز شدید به چرت زدن در طول روز
اضطراب
نداشتن تمرکز
افسردگی
انواع اختلال خواب:
اختلال خواب انواع متفاوتی دارد که در اینجا به ۵ مورد آن اشاره خواهیم کرد:
۱. بی خوابی
بی خوابی به صورت عدم رضایت از کیفیت و کمیت خواب تعریف می شود که میتواند با یک یا چند مورد از این علائم ظاهر شود:
۱) اشکال در شروع خواب
۲) اشکال در تداوم خواب همراه با بیدار شدن های مکرر و سختی در به خواب رفتن مجدد
۳) سحرخیزی و عدم به خواب رفتن مجدد
بی خوابی شایعترین اختلال خواب است شیوع این اختلال را ۳۰ تا ۴۵ درصد گزارش کرده اند و می تواند به صورت دائمی یا متناوب ظاهر شود.
بی خوابی ممکن است یک اختلال اولیه باشد و یا علامتی از یک اختلال دیگر مثل اضطراب، افسردگی و اختلالات خلقی تظاهر یابد. گاهی بی خوابی به دنبال شرایط استرس زا (مثلا در دوره امتحانات یا قبل از مصاحبه شغلی، از دست دادت یک رابطه و…) ایجاد می شود که معمولا گذرا است و برطرف می شود. (که البته در صورت شدید یا طولانی شدن نیاز به رسیدگی دارد.) نوعی از بی خوابی وجود دارد که با عنوان اشکال در درک خواب معرفی می شود که معمولا به این صورت توصیف می شود که فرد می خوابد اما فکر می کند که نخوابیده است، علت آن هنوز به طور دقیق شناخته نشده اما شنیده شده که در بعضی گروه ها به ویژه افراد مبتلا به اختلال وسواس به طور شایعتری دیده می شود. بنابراین قدم اول در برخورد با بی خوابی تعین نوع بی خوابی است و اینکه آیا ناشی از اختلالات دیگر است یا خیر. گاهی مواقع برای تشخیص اختلالات خواب از روشی به نام سوموگرافی میز استفاده می کنند.
۲. سندروم پاهای بی قرار
سندروم پاهای بی قرار به معنی نیاز شدید به تکان دادن پاها است که این مساله گاهی با حس مورمور شدن و سوزش در پاها همراه است و باعث بی قرار شدن میشود. بروز این علایم در شب بسیار شایع تر است و اغلب با مشکلات سلامتی خاص از جمله ADHD و بیماری پارکینسون مرتبط است.
۳. خوابگردی
خوابگردی یکی از اختلالات خواب است که در رشته روانشناسی خواب مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد. در این حالت بدن بیدار و ذهن در خواب است. در این حالت ممکن است بیمار در خواب راه برود، بدود، لباس بپوشد، حمام یا ادرار کند، رانندگی کند، اشیاء را پرت کند.
۴. حمله خواب
حمله خواب یا نارکولپسی با حمله های مکرر خواب در طول روز مشخص می شود؛ یعنی شما به طور ناگهانی احساس خستگی شدید می کنید و بدون مقدمه ناگهان به خواب می روید. این عارضه می تواند باعث بروز فلج خواب یا همان بختک خواب نیز بشود که موجب می شود شما بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب قادر به حرکت کردن و فعالیت فیزیکی نباشید. اگرچه حمله خواب ممکن است به خودی خود اتفاق بیفتد، اما با بیماری های عصبی خاصی از قبیل اسکلروز چندگانه (ام اس) نیز ارتباط دارد.
۵. وقفه تنفسی در خواب:
وقفه تنفسی یا آپنه خواب با توقف نفس کشیدن عادی هنگام خواب مشخص می شود.وقفه تنفسی در خواب بیماری بسیار جدی ای است که باعث می شود اکسیژن کافی به بدن نرسد و شاید هم در طول شب، شما را از خواب بیدار کند.
ارتباط بیش فعالی کودکان و اختلال خواب در آنها
بهتر است بدانیم که لزوما بیش فعالی کودکان باعث بروز اختلال خواب در آنها نمی شود اما احتمال بروز این مشکل برای آنها وجود دارد. طبق تحقیقات نیمی از والدین بیان کرده اند که فرزندان آنها با وجود مشکل بیش فعالی، اختلال خواب نیز دارند به طوری که گاهی بعد از بیدار شدن احساس خستگی می کنند، شب ها کابوس می بینند یا دچار اختلالات دیگری از قبیل آپنه خواب و سندروم پای بی قرار هستند. طبق تحقیقات بیش فعالی کودکان باعث کم خوابی و یا خواب آلودگی آنها در طول روز می شود.
درمان بی خوابی و خواب آلودگی ناشی از اختلال خواب
همان طور که اشاره شد، اختلال خواب می تواند باعث بی خوابی و یا باعث خواب آلودگی در طول روز شود که البته در صوتی که این مشکلات خارج از کنترل باشد و با راهکارهای طبیعی نتوانیم این مشکلات را مهار کنیم، بهتر است به کلینیک خواب مراجعه کنیم اما پیش از آن می توان چند روش طبیعی برای درمان بی خوابی و خواب آلودگی را امتحان کرد.
درمان کم خوابی با ۴ نوع گیاه
۱بابونه
بابونه برای درمان کم خوابی بسیار موثر و برای داشتن خواب راحت بسیار کمک کننده است، مصرف چای بابونه برای همه گروه های سنی مناسب است، ۵ گرم از آن را در یک لیوان آب جوش قرار دهید و به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید .
۲.گل بنفشه
گل بنفشه خواص زیادی دارد که از جمله خواص آن می توان به کمک برای درمان بی خوابی اشاره کرد. برای این کار جوشانده گل بنفشه را تهیه کنید و مقداری از آن را به صورت و شقیقه بمالید.
این گیاه برای افراد صفراوی مزاج مناسب است. علاوه بر جوشانده این گیاه می توان از روغن گل بنفشه که در عطاری ها موجود است هم استفاده کرد و روغن را روی سر و صورت مالید و به آرامی ماساژ داد.
۳. بهارنارنج
اکثر ما با خواص آرام بخشی بهار نارنج آشنایی داریم، پس هنگام بی خوابی می توانید از عرق بهارنارنج، شربت یا دمنوش ان استفاده کنید.
۴. گل گاو زبان
گل گاوزبان آرام بخش است و می تواند به درمان بی خوابی به ویژه در افرادی که صفراوی مزاج هستند، کمک کند افرادی که فشار خون آن ها بالاست نباید از گل گاوزبان استفاده کنند چون مصرف این گیاه فشار خون را بالا می برد.
گل گاوزبان باید حتما با لیمو عمانی مصرف شود چون گل گاوزبان گرم و مرطوب است و باید با استفاده از لیمو عمانی از خاصیت گرم بودن آن کم کرد. ۱۵ گرم از این گیاه را به همراه یک لیمو عمانی سوراخ شده باید در یک قوری استیل به همراه آب ریخت تا بجوشد و سپس به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد.